Passzívház blues - 1. versszak, 2. sor

"Nincs benne fűtőtest, hiába ne keresd, ilyen ez a passzívház!"

A klasszikus passzívház-technológia a légfűtésen alapul, mivel definíciója a következő: a passzívház egy olyan jól szigetelt épület, ahol a fűtést -és nyáron a hűtést- az egyébként is meglévő légkomfort szellőztető rendszerben áramoltatott levegő fűtésével vagy hűtésével lehet elérni.

E definíció alapján lett meghatározva a passzívház szabvány talán legismertebb kritériuma, miszerint a passzívház fűtési energiaigénye nem lehet nagyobb 15 kWh/(m²év) értéknél. Azaz egy 100 m²-es passzívház épület fűtésére egy évben maximálisan 1 500 kWh fűtési energiát kell befektetni; ez egyébként évi mindösszesen 150 m³ gáz fűtőértékének felel meg.

Egyébként mégis lehet...

Igaz, hogy a passzívház fogalom kereteinek megalkotását a kizárólagos légfűtés által állított korlátok határozzák meg, maga a szabvány nem a légfűtés kötelező használatát írja elő, hanem az ebből lekövetkeztetett minimális fűtési energiaigény betartását.

Azaz, ha egy épületnek a fűtési energiaigénye nem több 15 kWh/(m²év) értéknél, akkor függetlenül a fűtési rendszer típusától, az az épület lehet még passzívház.

Nagyon sok olyan passzívház épült, amelyben felületfűtés (padló-, fal-, de nagyon gyakran mennyezetfűtés) adja le a minimálisan szükséges hőt, illetve végzi el nyáron a hűtést.

Mivel a modernebb fűtőrendszerek alacsony hőmérsékleten üzemelnek, nagyon ritka passzívházakban a fűtőtest látványa, de nem kizárt.

... bár szükség nincs rá.

A fűtésen kívül a radiátorok szerepe, hogy az ablakok fokozott lehűlése által a padló felé meginduló hideg légáramot ellensúlyozzák - nem véletlenül kerülnek egy hagyományos épületben legtöbbször a külső falra, az ablak alá.

A passzívházakban használt modern, 3-rétegű ablakok (nemesgáz töltéssel és szigetelt tokkal) belső felületi hőmérséklete csak minimálisan alacsonyabb, mint a körülöttük lévő falaké, nincs akkora hőmérsékletkülönbség, hogy hatására hideg légáram induljon el.

Így egy passzívházban -ha véletlenül radiátor adná le a szükséges minimális hőt- az elhelyezés sokkal szabadabban elvégezhető; kerülhet nyugodtan belső falra is, nincs már meg az a szükségszerűség, hogy az ablakok alá kerüljön.


< Vissza
Tovább >