Passzívház blues - 3. versszak, 1. sor

"Az ajtó, az ablak, ellenáll a fagynak..."

A passzívháznál használatos ablakok -háromrétegű üvegezéssel, nemesgáz töltéssel és szigetelt tokkal- nemcsak a túlzott hőveszteségtől, és az ebből fakadó magas fűtési költségektől óvnak meg, hanem télen is jelentősen hozzájárulnak a kellemes belső klíma fenntartásához.

Belső felületük hőmérséklete a legnagyobb hideg idején sem csökken le annyira, hogy érezhetően sugározzák a hideget vagy lecsapódjon rajtuk a pára. Egy passzívházban télen is ugyanúgy lehet ablak közelében tartózkodni, mint az év többi részében.

A komfortérzet szempontjából az is fontos, hogy a nyílászárók és a velük szomszédos falfelületek között így nem keletkezik akkora hőmérsékletkülönbség, amitől légáram indulna el, és nem keletkezik huzatérzet sem.

"... nem kell ide gáz."

Egy passzívházban nincs hidegsugárzó felület, így operatív hőérzetünk már alacsonyabb hőmérséklet mellet is megfelelő. Egy passzívházban nemcsak azért kell kevesebbet fűtenünk, mert az épület lehűlése kisebb mértékű, hanem mert ugyanazon hőérzet elérése alacsonyabb hőmérséklet mellett is biztosítható.


< Vissza
Tovább >