Passzívház blues - 4. versszak, 3. sor

"Ha megveszed a házad, a fenntartása drága, de a passzívház az nem."

Egy épület megvásárlásakor, de felújításakor is -ha valaki megengedheti magának, hogy hosszú távra gondolkodjon- a bekerülési költség mellett érdemes figyelembe vennie a várható fenntartási költségeket és az ingatlan várható értéktartásának mértékét is.

A fenntartási költségek legnagyobb részét az energiaköltségek, főként a fűtés költsége teszi ki, de ide sorolhatók az állagmegóvás ráfordításai is.

Egy átlagos passzív családi házban (120 m², 4 lakóval) az átlagos havi fűtési költség jó eséllyel 4.000 és 5.000 forint közé esik, egy hagyományos családi házban ez az összeg ennek akár a tízszerese is lehet. A különbség már így is nagyon nagy, de képzeljük el -bár nem szeretnénk, de előbb-utóbb rákényszerülünk-, mi lesz, ha az energia ára megduplázódik?!?

Egy energetikailag magas színvonalú épületben várhatóan az állagmegőrzés költségei is csak töredékét fogják kitenni annak, mint amivel egy hagyományos épületben általában számolni lehet.

Az állandóan, megszakítás nélkül meleg falak egyben száraz falakat is jelentenek. Nincsenek hőhidak, ahol a nedvesség kicsapódhatna, és egyébként túlzottan magas nedvességtartalom sincs, mivel a légkomfort szellőzés a higiéniailag szükséges viszonyokat folyamatosan, napi 24 órán keresztül biztosítja.

Egy passzívházban a légtömörség nem a véletlen dolga, hanem Blower-Door-teszttel kell igazolni. Ezzel az eljárással feltárható és így korrigálható az összes olyan légrés, ahol a nedves levegő az épület szerkezetébe vándorol, ott kicsapódva károsíthatná azt.


< Vissza
Tovább >