Passzívház blues - 4. versszak, 2. sor

"Kinek mennyit ér, ha benne tovább él..."

Ház építésekor, felújításakor az ember általában azzal foglalkozik, hogy mennyi a bekerülési költség, mekkora a fenntartás költsége, milyen értékálló maga az épület. Mintha mindennek a mértéke egymaga a pénz lenne, csak különféle szemszögből, megvilágításból.

Pedig az is nagyon fontos, hogy mindezt milyen mértékben és mennyi ideig lehet élvezni.

Egy passzívházban alacsony a külső zajhatás, mindig jó a levegő minősége, kellemes a hőkomfort. Különböző kísérletek igazolták, hogy ilyen körülmények között, alvás közben az ember szíve lassabban ver. (Vö.: amelyik motor alacsonyabb fordulatszámon jár, az tovább bírja!)

Mennyit ér meg Önnek, ha mondjuk egy évvel tovább él?

"... és nyugodtabb vagy, óh igen."

Ha valaki belép a saját passzívházába, és becsukja maga mögött az ajtót, a külvilág gondjának, bajának jelentős részét is kizárja.

A természet kellemes tulajdonságait továbbra is élvezheti, mint például a beáradó napfényt és a folyamatosan friss levegőt; a túlzottan hideg vagy meleg időjárás, a légszennyezés, de akár a pollenek vagy az utca zaja azonban már nem fogja zavarni.

Emellett az sem fogja nyugtalanítani, ha jön a hó vége, és vele együtt a számlákkal a postás, mert a rezsiköltségek legnagyobb részét adó fűtési költség egy passzívház esetében csak tizede egy hagyományos ház költségének.

Az energiaárak emelkedése se vágja annyira mellbe, és ha majd valamikor értékesíteni szeretné ingatlanát, vélhetően minden esélye adott, hogy háza rövid idő alatt és értékének megfelelően találjon vevőre.

A passzívház sok szempontból a nyugalom szigete - ráér benne az élet igazán fontos kérdéseivel foglalkozni.


< Vissza
Tovább >